Nature and more strives to continually increase transparency, mutual awareness and shared responsibility of all stakeholders in the food supply chain with regards to food quality, ecology and social justice.

Alles over biologisch & meer

In deze FAQ hopen we al je vragen over biologische landbouw en voeding te beantwoorden. Daarnaast willen we mensen bewust maken van het probleem van anonimiteit in de landbouw en de voedingsindustrie: voor meer informatie daarover, klik op "anonimiteit & transparantie". Klik op de afbeeldingen of titels voor meer informatie. Een groot deel van de geboden informatie is ontleend aan www.bionext.nl.

Wat is biologisch?

Wat is biologisch?

Biologische voeding is gezond, veilig en lekker. De omzet en populariteit van biologisch eten groeit al jaren continu, dwars door de economische hoogtepunten en dieptepunten heen. De Rolling Stones, Doutzen Kroes en Michelle Obama zweren erbij. Maar wat is biologisch nu precies?

Klik om meer te zien

Biologisch, is dat nou echt beter?

Biologisch, is dat nou echt beter?

Naarmate biologische voeding populairder wordt, zijn er vaker aanvallen op biologische landbouw te beluisteren vanuit de hoek van de industriële lobby. Dat is te verwachten, maar is het ook terecht? Babyboomers als Louise Fresco en Aalt Dijkhuizen bezingen de lof van intensieve landbouw, genetische modificatie en de agro-industrie. Ondertussen kiezen hippe twintigers massaal voor biologisch en "zelf doen". Wat zijn de feiten, wat zegt de wetenschap, en wat zit er achter deze generatiekloof?

Klik om meer te zien

Wat doet een biologische boer in de praktijk?

Wat doet een biologische boer in de praktijk?

Het is algemeen bekend dat er in de biologische landbouw géén pesticiden, kunstmest en gentechnologie gebruikt worden. Maar daarmee heb je nog niet uitgelegd wat biologische landbouw dan wél is. De biologische boer past allerlei slimme technieken toe om mooie producten te kunnen leveren op een duurzame manier. De biologische aanpak vraagt om veel kennis van en aandacht voor alle levensprocessen op een boerenbedrijf, zowel boven als onder de grond.

Klik om meer te zien

Biologisch-dynamisch, wat is dat?

Biologisch-dynamisch, wat is dat?

Biologisch-dynamische landbouw en voeding (ofwel BD) is een speciale vorm van biologisch, met extra hoge eisen op het gebied van dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie. De BD-landbouw ontstond al in de jaren '20 van de vorige eeuw en heeft aan de wieg gestaan van de biologische landbouw. BD-producten hebben het Demeter-keurmerk.

Klik om meer te zien

Hoe weet je zeker dat een product écht biologisch is?

Hoe weet je zeker dat een product écht biologisch is?

Voor biologische producten betaal je vaak wat meer. Dan wil je wel zeker weten dat het echt biologisch is. Hoe weet je dat je daarop kunt vertrouwen?

Klik om meer te zien

Kan bio de wereld voeden?

Kan bio de wereld voeden?

De afgelopen jaren is er een sterke lobby gaande die beweert dat biologische landbouw de wereld niet zou kunnen voeden. Dat is hypothetische onzin. Er zijn talrijke wetenschappelijke rapporten die het tegendeel bewijzen. Een rapport van het VN-Milieuprogramma (UNEP) uit 2008 meldt bijvoorbeeld dat bij 114 projecten in 24 Afrikaanse landen de oogst meer dan verdubbelde door het introduceren van biologische productiemethoden.

Klik om meer te zien

Hoe diervriendelijk is bio?

Hoe diervriendelijk is bio?

De biologische landbouw wordt door dierenorganisaties breed erkend als de meest diervriendelijke vorm van landbouw. Zij streeft naar gezonde en weerbare dieren, die op een manier worden gehouden die zoveel mogelijk aansluit bij hun natuurlijke aard. Biologische dieren krijgen meer stalruimte, uitloop naar buiten en hun lichaam wordt niet verminkt: kippen mogen hun snavelpunten houden, varkens mogen hun krulstaarten houden. Het gebruik van hormonen en preventieve antibiotica is verboden.

Klik om meer te zien

Hoe gaat bio om met antibiotica?

Hoe gaat bio om met antibiotica?

Veel westerse landen hebben momenteel een groot probleem met antibioticaresistente bacteriën, dat wordt veroorzaakt door het overvloedig gebruik van antibiotica in de gangbare veeteelt. De biologische landbouw gebruikt, vanuit haar streven naar integrale gezondheid, veel minder antibiotica en is proactief in het zoeken naar alternatieven voor antibiotica zoals natuurlijke kruiden die de weerstand versterken. Beter voorkomen dan genezen; maar dan wel op een natuurlijke manier. Preventieve antibiotica is in de biologische landbouw verboden.

Klik om meer te zien

Waarom is bio belangrijk voor het klimaat?

Waarom is bio belangrijk voor het klimaat?

De klimaatverandering betekent grote onzekerheden voor de wereldvoedselvoorziening, aldus de Wereld Voedsel Organisatie. Er zijn veel wetenschappelijke bewijzen dat biologische landbouw voor minder CO2-uitstoot zorgt en beter bestand is tegen een veranderend klimaat. Door een betere waterhuishouding van de bodem zijn natte en droge periodes beter op te vangen. Biologische boeren kunnen zelfs een positieve klimaatimpact hebben door koolstof op te slaan in de bodem.

Klik om meer te zien

Is biologisch gezonder?

Is biologisch gezonder?

Producenten van babyvoeding gebruiken vrijwel alleen biologische ingrediënten, omdat biologische groente en fruit normaalgesproken vrij zijn van restanten van bestrijdingsmiddelen. Ook bevatten ze volgens onderzoek meer vitaminen, mineralen, antioxidanten en bioactieve stoffen. Biologische zuivel bevat meer gezonde vetzuren en biologisch vlees bevat minder resistente bacteriën. Toch blijft de vraag naar het gezondsheidseffect wetenschappelijk omstreden.

Klik om meer te zien

Waarom is biologische landbouw gentechvrij?

Waarom is biologische landbouw gentechvrij?

Als je bio koopt, weet je zeker dat er geen gentech is gebruikt. De meeste Europese burgers eten liever geen genetisch gemodificeerd voedsel. In de biologische landbouw is het verboden. Om planten te veredelen maakt biologische landbouw gebruik van natuurlijke veredeling, die robuuste en duurzame resultaten geeft. Gentechnologie is in de landbouwpraktijk vooral ingezet door voormalige chemiebedrijven om meer pesticiden te kunnen verkopen en controle te krijgen over zaden. Dit leidt tot grootschalige monoculturen, superonkruiden, superplagen en gezondheidsrisico's voor mensen en dieren.

Klik om meer te zien

Hoe zit het met biologisch en E-nummers?

Hoe zit het met biologisch en E-nummers?

Een belangrijk uitgangspunt van biologisch is dat er zo natuurlijk mogelijk wordt gewerkt. In de landbouw én bij de verwerking. Dit betekent dat er bij de productie van biologische voeding geen chemisch-synthetische toevoegingen mogen worden gebruikt. De Europese wetgeving voor biologische producten is zeer streng op dit punt. Nature & More verkoopt overigens uitsluitend verse producten, dus dan is er sowieso geen sprake van toevoegingen.

Klik om meer te zien

Wat betekent bio voor de biodiversiteit?

Wat betekent bio voor de biodiversiteit?

Biodiversiteit is, kort gezegd, de soortenrijkdom aan dieren en planten. In Nederland is naar schatting nog maar 15% over van de oorspronkelijke biodiversiteit over! De Wereld Voedsel Organisatie beschouwt het verlies aan planten- en diersoorten als één van de grote bedreigingen van deze tijd. De Rode Lijst met bedreigde soorten groeit en de variatie in voedingsgewassen neemt af. Een verdere afname van het aantal soorten kan leiden tot een voedselcrisis. Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat biologische landbouw het tij kan keren.

Klik om meer te zien

Waarom is biologisch duurder?

Waarom is biologisch duurder?

Biologische producten zijn vaak duurder. Waarom zijn die prijsverschillen er? En kan er iets aan gedaan worden? (klik op de titel of afbeelding voor meer info)

Klik om meer te zien

Wat is de relatie tussen bio en fair trade?

Wat is de relatie tussen bio en fair trade?

In de beleving van veel consumenten komen biologisch en fair trade op hetzelfde neer. Feitelijk zijn het twee verschillende dingen. De regels voor biologisch gaan in de eerste plaats over landbouwmethoden en het milieu. De regels voor fair trade gaan in de eerste plaats over handel in ontwikkelingslanden. Toch is er wel overlap. Beide hebben te maken met duurzaamheid. De Duurzaamheidsbloem van Nature & More kijkt dan ook naar beide aspecten - en meer.

Klik om meer te zien

Kies uw Taal

Connect with Us

Ontvang Niewsbrief

Friends newsletter Business newsletter